Geschiedenis van de Tango Tegenstanders van de Tango

 

Terwijl in de schemerwereld van caberet de tango wordt bejubeld…

is men in het conservatieve kamp er niet zo blij met deze exotische tango*.

Exotiseren kan de vorm aannemen van zowel idealiseren als demoniseren.

Kranten verspreidden het gerucht dat Queen Mary van Engeland en Victor Emanuel van Italië de tango van hun hofbals hadden geweerd. Ludwig van Beieren zou het zijn officieren verboden hebben de tango te dansen, zowel in uniform als privé. En bisschoppen deden de tango in de ban.

Le Temps (dit artikel hiernaast ) hielp het sprookje de wereld in dat zelfs de paus zijn afkeuring over de tango uitgesproken had, nadat een adellijk dans-paar deze voor hem had gedanst.


De oplossing wordt gevonden in het kuisen van de tango. Er begint zich aldus in Europa een stijl te ontwikkelen die bekend wordt onder de Europese tango. Deze dansstijl zien we terug in de tango van de ballroom. Deze lijkt in niets meer op de oorspronkelijke Argentijnse tango. Hieronder een afbeelding van een tangostap zonder armen, ontwikkeld door de  Castles; uit hun bestseller Modern Dancing uit 1914

 

Al snel ontstond er een wildgroei van verschillende tango’s en al in 1914 werd er geroepen dat de échte Argentijnse Tango behouden moet worden. **

In 1913 en 1914 werden er vele boeken gepubliceerd die nemen de tango te onderwijzen. Het boek Secrets of the Tango is geschreven door een Engelsman maar schijnt zijn passen van een Argentijn te hebben die in Londen woont, blijft nog het meest bij de bron.

 

En wat, vraag je je af vinden ze in Buenos Aires ervan wat ze met “hun” tango doen? Deze afbeelding, veschenen in een tijdschrigft in Buenos Aires spreekt boekdelen.

 

*Dit mooie tijdsbeeld heb ik niet van mezelf. Ik vond het in het boek XXXX . De eerste is een groepsfoto van een  cabaretgezelschap in Parijs. De andere groep keurde de tango af. Waaronder -natabene- een ambassadeur van Argentinie (woonachtig in Parijs) .

**Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Ook vandaag de dag is dit een ‘ hot topic’ Interview met Chicho in het debat Tango Nuevo  versus Traditionele Tango

Leave a reply